فهرست مطالب

مطالعات راهبردی جهان اسلام - سال بیست و دوم شماره 1 (پیاپی 85، بهار 1400)

نشریه مطالعات راهبردی جهان اسلام
سال بیست و دوم شماره 1 (پیاپی 85، بهار 1400)

  • بهای روی جلد: 800,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1400/04/05
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی شهبازی صفحه 5

    پیش از ورود تفکرات انقلاب اسلامی و اخوان المسلمین به کشورهای شمال آفریقا، جریان صوفیه در این کشورها ریشه عمیقی داشته است. این صبغه تاریخی در پذیرش گفتمان انقلاب اسلامی بی‌تاثیر نبوده است به گونه‌ای که  پس از ورود تفکر انقلاب اسلامی، این تفکر، تاثیرات فراوانی  در زمینه‌های امنیتی، فکری و اجتماعی با خود در این منطقه به همراه داشته است. در این میان بررسی واکنش‌های جریان‌های فکری و نخبگان شمال آفریقا و واکنش حکام به وقوع انقلاب‌ اسلامی نیز  متفاوت بوده است بنابراین در این پژوهش واکنش‌های نخبگان و حکام شمال آفریقا نسبت به گفتمان انقلاب اسلامی مورد ارزیابی قرار گرفته است و در آخر  عناصر متجانس فرهنگی شمال ‌آفریقا با گفتمان انقلاب ‌اسلامی  احصا شده است.

    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی، اخوان المسلمین، صوفیه، گفتمان، شمال آفریقا
  • حمید علیزاده صفحه 45

    جنبش اخوان‌المسلمین روزگاری پیشتاز نهضت‌های اسلامی جهان اسلام بوده و نقش بسزایی در تحکیم پایه‌های دین و دین‌داری سیاسی داشته است. اما این جنبش در اوضاع سیاسی جدید جهان عرب و در مواجهه با تغییر رویکرد کشورهای عربی، متحول و گفتمان و تفکر سیاسی‌اش نسبت به دوره‌ حسن البنا دگرگون شده است. از سویی محور مقاومت اسلامی خود را ذیل عناصر اساسی اسلام، عدالت و دفاع از مستضعفین جهان تعریف می‌کند، بنابراین گفتمان مقاومت از جهت ایجابی، اسلام‌گرایان و عدالت‌طلبان جهان را «خودی» و استعمارگران نوین یعنی ایالات متحده آمریکا، رژیم صهیونیستی و دیگر ابعاد نظام سلطه را به عنوان «دیگری» تعریف می‌کند در نتیجه اخوان المسلمین نیز به عنوان یک جنبشی که «خودی» به شمار می‌آید از سوی جمهوری اسلامی ایران نیاز به احیای دوباره دارد تا در صورت امکان با محور مقاومت اسلامی در مقابل نظام سلطه همراه و همسو شود. پرسش اصلی این تحقیق این است که چگونه می‌توان اندیشه اخوانی را بازسازی کرد و با محوریت اندیشه‌های اصیل مقاومت منطبق ساخت؟ یافته‌های این تحقیق بیانگر این است که دو گفتمان یادشده از جهت اسلام گرایی، مبارزه با استکبار جهانی و تاکید بر آزادسازی قدس شریف مولفه‌های مشترکی دارند و محور مقاومت می‌تواند حداقل مشترکات خود را با اخوان‌المسلمین در نظر بگیرد و وارد گفت‌وگویی متقابل با آنها شود تا منافع ایران، منطقه و جهان اسلام را بهتر تامین سازد.

    کلیدواژگان: اخوان المسلمین، مقاومت اسلامی، حسن البنا
  • امیرحامد آزاد صفحه 75

    گزارش پیش رو با عنوان «کتایب حزب‌الله  و دیگر گروه‌های نیابتی ایران در عراق» آخرین گزارش مفصل مایکل نایتس در این چارچوب موضوعی است. به طور کلی گزارش‌های بی شماری درباره نیروهای نیابتی ایران در عراق و غرب آسیا از سوی مراکز متعدد پژوهشی منتشر می‌شوند لکن توجه به گزارش اخیر متکی به دلایلی است که آن را از سایر نمونه‌های مشابه متمایز می‌سازد.
    این گزارش در آخرین شماره ماهنامه مرکز مبارزه با تروریسم در آکادمی نظامی ایالات متحده (مشهور به وست‌پوینت) منتشر شده است. مایکل نایتس نویسنده گزارش اخیر، از متخصصین در امور نظامی و امنیتی عراق بوده که به طور گسترده به این کشور سفر می‌کند.وی  به صورت مستمر سیاست‌گذاران دولت ایالات متحده، کمیته‌های کنگره و افسران ارتش ایالات متحده را در مورد مسایل امنیتی عراق مطلع می‌سازد. نایتس سرپرستی تیم کارشناسی را عهده‌دار بود که بر روی ترور شهید سلیمانی تحقیق می‌کرد و در جمع‌بندی پیش از اقدام،‌ درباره لزوم ترور شهید به دولت آمریکا تاکید کرده بود.
    نایتس با نهادهای‎ نظامی امنیتی در عراق همکاری گسترده‌ای داشته و تیم‌های جمع‌آوری اطلاعات را در عراق هدایت می‌کند. او ادعا دارد بخش زیادی از اطلاعات را از افراد نزدیک به نیروی قدس در عراق جمع‌آوری می‌کند و برای این منظور یک شبکه پیام‌رسان امن برای تبادل اطلاعات در اختیار این افراد قرار داده است.
    براین اساس گزارش اخیر وی درباره کتایب حزب‌الله نیز دربردارنده اطلاعاتی پیرامون نیروها و روابط داخلی این گروه و سایر گروه‌های مقاومت عر اق بوده که به طور عمومی برای اولین بار منتشر شده‌اند. این اطلاعات، ‌از طریق مصاحبه با افرادی که نام آنها منتشر نشده جمع‌آوری شده و طبق ادعای نویسنده بعد از راستی‌آزمایی آن از طریق اشتراک‌گذاری متقاطع منتشر شده‌اند. توجه به این گزارش از این منظر مهم است که مخاطب را از عمق و صحت آگاهی بازیگران ذینفع آگاه ساخته و از سوی دیگر رویکرد و تحلیل آنان از وقایع را به نمایش می‌گذارد.

    کلیدواژگان: مایکل نایس، کتائب حزب الله، دولت عراق، نیروهای نظامی آمریکا
  • محمود عباسی صفحه 107

    شبه‌نظامیان کرد سوریه موسوم به نیروهای قسد، وابسته به حزب اتحاد دمکراتیک، به عنوان یکی از بازیگران بومی منطقه شرق فرات در سوریه قلمداد می‌شوند.
    شبه‌نظامیان قسد طی سال‌های گذشته در کنار اعلام همزیستی مسالمت‌آمیز با دمشق و همسویی با آن و در سایه فقدان دولت مرکزی مقتدر در منطقه شرق فرات و کاهش حضور و نفوذ آن در‌این مناطق و در پرتو حمایت‌های نظامی و تسلیحاتی آمریکا و‌ایفای نقش پیاده‌نظام ایتلاف، به سمت خودمختاری ذاتی گام برداشته و سعی کردند از ظرفیت‌های آمریکا در دستیابی به حقوق خود و عینیت‌بخشی به آرمان کردی در برقراری سیستم خودگردانی با‌ایجاد ساختارهای سیاسی و نظامی در مناطق شمال و شرق فرات بهره گیرند. 
    بستر اصلی کردها در بیان خودمختاری ذاتی در منطقه شرق فرات، ضعف دولت مرکزی و کاهش نفوذ آن در مناطق شرق فرات بود و پشتوانه اصلی آنها در اعلام‌این خودمختاری، حضور نامشروع آمریکا بوده و می‌باشد. این مقاله با استفاده از روش توصیفی – تحلیلی و با اتکا به منابع کتابخانه‌ای، به دنبال امکان سنجی الحاق قسد به دولت سوریه و چشم‌انداز مذاکرات و گفتگوهای دو سویه میان دو طرف می‌باشد و‌اینکه اساسا چه آینده‌ای در قبال شبه نظامیان قسد در پرتو حضور عناصر آمریکایی در مناطق تحت سیطره آنها متصور است.
    یافته‌های مقاله حاکی از آن است که هر چند جریان‌های کردی در پرتو حضور عناصر آمریکایی در‌این منطقه  به ساختارسازی سیاسی و نظامی – امنیتی مبادرت ورزیده و تا کنون از تعامل حداکثری با دولت مرکزی و اعاده حاکمیت دمشق بر‌این منطقه خودداری کرده اند، اما در بلندمدت با توجه به تعارض ساختاری موجود میان سیستم حکمرانی کردها و سیستم عشیره‌ای‌این منطقه و مخالفت عشایر با کردها و شکل گیری مقاومت محلی علیه حضور نامشروع آمریکا در‌این منطقه، زمینه برای خروج آمریکا و حاکمیت دوباره دولت مرکزی بر‌این منطقه و به تبع آن الحاق قسد به دولت سوریه فراهم خواهد شد.

    کلیدواژگان: قسد، دولت سوریه، شرق فرات، الحاق
  • علیرضا زارعی صفحه 141

    مسئله عادی‌سازی روابط با صهیونیست‌ها ابعاد سیاسی، اقتصادی و جامعه‌شناختی در داخل جوامع عربی دارد. اگرچه این روند با فشارهای منطقه‌ای و بین‌المللی افزایش یافته، اما آنچه بیش از همه برجسته‌ است، وضعیت جوامع عربی در واکنش به این عادی‌سازی است. شاید همین وضعیت جامعه‌شناختی بیش از مولفه‌های دیگر، دولت‌های عربی را مستعد توسعه روابط خود با صهیونیست‌ها کرده است. البته این وضعیت متاثر از وضعیت ساختار جامعه مدنی، ارتباط دولت با جامعه مدنی و توده مردم، فرهنگ سیاسی انفعالی‌‌‌‌‌‌‌‌ تبعی نسبت به حاکمان را در این جوامع برجسته کرده است.
    این مقاله با روش توصیفی‌ تحلیلی و بهره‌گیری از منابع کتابخانه‌ای و خارجی به‌دنبال پاسخ به این سوال است که دلایل عدم واکنش مناسب افکار عمومی جوامع عربی به عادی‌سازی روابط برخی دولت‌های عربی با رژیم صهیونیستی چیست؟

    کلیدواژگان: عادی سازی روابط، افکار عمومی، جوامع عربی، دولت های عربی و رژیم صهیونیستی
  • تورج افشون، امیر قلی زاده صفحه 163

    ریشه اعتراضات مردمی در دهه اخیر در کشور عراق، به تحولات موسوم به بیداری اسلامی از سال 1389 برمی گردد که از کشورهای عربی آغاز شد و به مدت بیش از 10 سال تاکنون ادامه دارد و به عراق نیز سرایت کرده است. این اعتراضات عمدتا به دلیل ناکارآمدی سیاست‌های اقتصادی و اجتماعی دولت ها در قبال مردم بوده که باعث شد بدنه اجتماعی به دلیل نارضایتی از وضع سیاسی و اقتصادی و فقدان رفاه اجتماعی دست به اعتراض بزنند.
    سابقه برگزاری تظاهرات اعتراضی شیعیان علیه حکمرانی در عراق ریشه در سال 1390 دارد که در آن زمان 11 ماه به طول انجامید و تظاهرات‌کنندگان در اعتراض به نبود فرصت‌های شغلی، ضعف خدمات اجتمامی و بحران برق و آب تجمعات اعتراضی برگزار کردند و دامنه اعتراضات علاوه بر پایتخت به دیگر شهرهای جنوبی و مناطق کردی عراق نیز کشیده شد که عموما با آشوب و تخریب همراه بوده است. به طور کلی مطالبات معترضان حول محورهای اصلی محاکمه مفسدین در تمام بدنه دولت، تغییر قانون اساسی عراق بر مبنای محاصصه، پایان دادن به نمادهای اشغالگری و لغو توافقنامه امنیتی با امریکا از سوی مجلس عراق بوده است. اعتراض به شیوه حکمرانی در عراق جدید،‌ با خروج نیروهای آمریکایی از این کشور آغاز شد و طی سال های 2012 تا 1394 به دلیل تهدید وجودی کشور و شیعیان از سوی داعش متوقف شد.
    اما تظاهرات سال 2016 به دلیل برخورداری از ویژگی‌هایی نظیر برخورداری از رهبری، برگزاری انحصاری در بغداد،‌ ویژگی سلبی و خشن، از اعتراضات 1390 و 1394 متمایز بوده است. شعار اعتراضات سال 2017 آزادی، عدالت و رد خشونت بوده است. تظاهرات سال 1397به مانند اعتراضات سال 1390 و 1394 فاقد رهبری بود و تقریبا بر مدار مطالبات خرد و کلان محلی متمرکز بود و اعتراضات از استان بصره شروع و به دیگر استان‌های کشور کشیده شد.
    روند اعتراضات در سال 1398با شدت بشتری خود را نشان داد و شبکه های اجتماعی نیز در برگزاری تظاهرات اعتراضی نقش بسزایی ایفا کردند. فعالان مدنی و رسانه‌ای و نهادهای مدنی اصلی‌ترین گردانندگان اعتراضات بودند که تحت عناوین مختلف فعالیت می‌کردند.
    مرور روند شکل گیری و سازوکارهای توسعه این اعتراضات، شناخت رهبری و مطالبات مطرح شده در خلال آن، از این حیث حایز اهمیت است که انتساب نادرست تحرکات اجتماعی به عوامل غیر واقعی ممکن است تصمیم‌گیران را تا حد زیادی از ادراک صحیح و دقیق شرایط منحرف نموده و به تبع آن تصمیم‌گیری‌های راهبردی و اجرای آن را با انحراف و خطا همسو سازد.

    کلیدواژگان: شیعیان عراق، اعتراضات، خروج آمریکا، تواغفنامه امنبتی
|
  • Ali Shahbazi Page 5

    Before the ideas of the Islamic Revolution and the Muslim Brotherhood entered the countries of North Africa, the Sufi current had deep roots in these countries. This historical aspect has been effective in accepting the discourse of the Islamic Revolution, so that after the arrival of the Islamic Revolution, this thought has had many effects in the security, intellectual and social fields in this region. Among these, the study of the reactions of North African intellectuals and elites and the reaction of the rulers to the Islamic Revolution has been different. Therefore, in this study, the reactions of the North African elites and rulers to the discourse of the Islamic Revolution have been evaluated. Finally, similar elements in North African culture with the discourse of the Islamic Revolution are emphasized..

    Keywords: Islamic Revolution, Muslim Brotherhood, Sofia, Discourse, North Africa
  • Hamid Alizadeh Page 45

    The Muslim Brotherhood movement has once been at the forefront of Islamic movements in the Islamic world and has played a significant role in strengthening the foundations of religion and political religiosity. However, this movement has changed in the new political situation of the Arab world and in the face of the change in the approach of the Arab countries, and its political discourse and thinking changed in compare with the period of Hassan al-Banna. On the other hand, the axis of Islamic resistance defines itself as the basic elements of Islam, justice and defense of the oppressed of the world, Thus, the discourse of resistance positively defines the Islamists and justice seekers of the world as "protagonist" and the neo-colonialists like the United States, the Zionist regime and other dimensions of the system of domination as "antagonistic others". Thus the Muslim Brotherhood as a movement that is considered " protagonist " needs to be revived by the Islamic Republic of Iran to be aligned with the axis of Islamic resistance against the system of domination, if possible. The main question of this research is how can the Brotherhood's thought be reconstructed and adapted to the central ideas of the resistance? The findings of this study indicate that these two discourses have common components in terms of Islamism, fighting global arrogance and emphasizing the liberation of Holy Quds, and the axis of resistance can consider its few commonalities with the Muslim Brotherhood and enter into a dialogue with them to better provide Iran, the region and the Islamic world Interests.

    Keywords: Muslim Brotherhood, Islamic Resistance, Hassan Al-Banna
  • Amir Hamed Azad Page 75

    The forthcoming report, entitled "The Kataeb of Hezbollah and Other Iranian Proxy Groups in Iraq," is Michael Knights' latest detailed report in this context. In general, numerous reports on Iranian proxy forces in Iraq and West Asia are published by various research centers, but attention to the recent report relies on reasons that distinguish it from other similar examples. The report is published in the latest issue of the Counter- Terrorism Center monthly magazine at the US Military Academy (known as Westpoint). Michael Knights, author of a recent report, is an Iraqi military and security expert who travels extensively to Iraq. He regularly briefs US government policymakers, congressional committees, and U.S. military officers on Iraq security issues. Knights led an expert team investigating the assassination of Martyr Soleimani, and in a pre-action summary, stressed the need for the US government to assassinate the martyr. Knights works extensively with military-security agencies in Iraq and leads intelligence-gathering teams in Iraq. He claims that he collects a large amount of information from people close to the Quds Force in Iraq, and for this purpose, he has provided a secure messenger network for the exchange of information. According to him, his recent report on Kataeb of Hezbollah also contained information about the forces and internal relations of this group and other Iraqi resistance groups that had been made public for the first time. This information was collected through interviews with unnamed individuals and, according to the author, was published through crosssharing after verification. It is important to pay attention to this report from this perspective, which informs the audience about the depth and accuracy of the awareness of the stakeholders, and on the other hand, shows their approach and analysis of the events.

    Keywords: Michael Nice, Kataeb of Hezbollah, Iraqi government, US military
  • Mahmoud Abbasi Page 107

    Syrian Kurdish militias known as the Qassad forces, affiliated with the Democratic Union Party, are considered to be one of the indigenous actors in the region east of the Euphrates in Syria. In recent years, besides declaring peaceful coexistence with Damascus and aligning with it, and in the absence of a powerful central government in the region east of the Euphrates and reducing its presence and influence in these areas and in the light of US military and weapons support and playing the role of coalition infantry. They took the path of inherent autonomy and sought to exploit the United States' capacity to assert its rights and to objectify the Kurdish ideal of establishing a system of self-government by establishing political and military structures north and east of the Euphrates. The main reason for the Kurds to express their inherent autonomy in the region east of the Euphrates was the weakness of the central government and the reduction of its influence in the regions east of the Euphrates, and their main support in declaring this autonomy was and is the illegitimate presence of the United States. Using a descriptive-analytical method and relying on library resources, this article seeks to examine the feasibility of annexation to the Syrian government and the prospects for bilateral talks between the two sides, and what the future holds for Qassad militias in the light of the presence of American elements. In areas under their control is conceivable. The findings of the article indicate that although the Kurdish currents in the light of the presence of American elements in the region have engaged in political and military-security structure and have so far refused to interact with the central government and restore Damascus sovereignty over the region, but in the long run Considering the structural conflict between the Kurdish system of governance and the tribal system in the region and the nomadic opposition to the Kurds and the formation of local resistance against the illegitimate US presence in the region, Will be provided.

    Keywords: Qsd, Syrian government, east of the Euphrates
  • Alireza Zarei Page 141

    The issue of normalization of relations with the Zionists has political, economic and sociological dimensions within the Arab communities. Although this trend has increased with regional and international pressures, what stands out most is the situation of Arab communities in response to this normalization. Perhaps this sociological situation, more than any other component, has predisposed the Arab states to develop their relations with the Zionists. Of course, this situation, influenced by the structure of civil society, the government's relationship with civil society and the masses, has highlighted the passive-subordinate political culture towards the rulers in these societies. This article seeks to answer the question: what are the reasons for the lack of proper reaction of public opinion in Arab societies to the normalization of relations between some Arab states and the Zionist regime, using a descriptive-analytical method and using library and foreign sources?

    Keywords: normalization of relations, public opinion, Arab societies, Arab states andthe Zionist regime
  • Touraj Afshon, Amir Gholizadeh Page 163

    The roots of the popular protests in Iraq in the last decade go back to the developments known as the Islamic Awakening in 2010, which began in the Arab world and has continued for more than 10 years and has spread to Iraq. These protests were mainly due to the inefficiency of the economic and social policies of the governments towards the people, which caused the social body to protest due to dissatisfaction with the political and economic situation and the lack of social welfare. The history of Shiite protests against the rule in Iraq has its roots in 1390, which lasted 11 months, and demonstrators protested against the lack of job opportunities, poor social services and the electricity and water crisis, and the scope of protests in addition to the capital It was extended to other southern cities and Kurdish areas of Iraq, which were generally accompanied by unrest and destruction. In general, the protesters' demands centered on prosecuting the corrupt throughout the government, amending the Iraqi constitution on the basis of the bill, ending the occupation symbols, and canceling the security agreement with the United States by the Iraqi parliament. The protest against the ruling regime in the new Iraq began with the withdrawal of American troops from the country and was stopped from 2012 to 2015 due to the threat posed to the country and the Shiites by ISIS. However, the demonstrations of 2016 were different from the protests of 1390 and 1394 due to their characteristics such as leadership, monopoly in Baghdad, and negative and violent characteristics. The slogan of the 2017 protests was freedom, justice and the rejection of violence. The demonstrations of 1397, like the protests of 1390 and 1394, lacked leadership and were almost focused on local micro and macro demands, and the protests started in Basra province and spread to other provinces of the country. The trend of protests in 1398 showed its intensity and social networks also played a significant role in holding protest demonstrations. Civil society activists and the media and civil society organizations were the main organizers of the protests, operating under various headings. Reviewing the formation process and mechanisms of development of these protests, recognizing the leadership and the demands raised during it, is important in that the incorrect attribution of social movements to unrealistic factors may greatly divert decision makers from a correct and accurate understanding of the situation. And consequently align strategic decisions and their implementation with deviation and error.

    Keywords: Iraqi Shiites, protests, US withdrawal, security agreement